Oblicz pole trójkąta równoramiennego, POMOCY
Karolina: Oblicz pole trójkąta równoramiennego, w którym podstawa ma długość 6 a ramię ma długość 10
7 cze 19:28
Jerzy:
Zrób rysunek i oblicz wysokość
7 cze 19:30
Karolina: wyszło mi 8 ale wydaje mi sie ze cos zle zrobilam i ze powinno wyjsc innaczej.
a ogolnie pole mi wyszlo 48, a powinna byc odpowiedz 3√91 i nie wiem co robie źle
7 cze 19:35
Jerzy:
Pokaż obliczenia
7 cze 19:35
Karolina: h2 + 62 = 102
h2 = 100−36
h2 = 64
h= √64
h=8
7 cze 19:39
Jerzy:
połowa podstawy: 32 + h2 = 102
7 cze 19:40
Karolina: P= 1/2 *6*8 = 24
7 cze 19:40
Karolina: a no tak dzieki
7 cze 19:41
6latek:

h
2= 10
2−3
2 (widzisz dlaczego ?
7 cze 19:41
Karolina: tak juz widze, dziekuje
7 cze 19:44