Lokaty
Łuki: pan nowak założył w banku lokate w wysokosci 10000 zl na procent skladany po dwoch latach bank
wyplacil mu 12146,04 zl jaki bylo oprocentowanie tej lokaty w skali roku jesli bank
kapitalizowal odsteki co 3 miesiace uwzglednij 18 procentowy podatek od dochodow kapitalowych
7 cze 18:31
Łuki: 12146,04=10000(1+r3(1−18100))6 tyle wiem i dalej jak to policzyc
7 cze 18:34
gielczunator: jeżeli liczba okresów kapitalizacji w ciągu roku wynosi 4, a liczba lat 2 to nasz wzór wygląda
następująco:
| | P | |
12146,04 = 10000 * (1+ |
| * 0,82)2*4 |
| | 4*100 | |
| | p | |
12146,04 = 10000 * {1+ |
| * 0,82)8 |
| | 400 | |
Teraz pierwiastkujemy stronami za pomocą kalkulatora
0,02459 * 400 = 0,82 p
p ≈ 12%
7 cze 23:03