Wzory skróconego mnożenia - pomocy
tsq: Które wyrażenie należy odjąć od wyrażenia 0,25x2 + 0,04y2, aby otrzymać wyrażenie (0,5x −
0,2y)2
Proszę o wytłumaczenie, nie rozumiem tego... Te zadanie jest z wzorów skróconego mnożenia.
Odopowiedzi:
A. 0,5x * 0,2y
B. 2 * 0.5x * 0,2y
C. −0,1 * x * y
D. 0,2xy
7 cze 18:16
6latek: (0,5x−0,2y)2= 0,25x2−2*0,5x*0,2y+0,04y2
Teraz patrz
7 cze 18:19
tsq: Tam nie powinno być (0,5x)2 − 2*0.5x*0.2y +(0,2y)2 ?
7 cze 18:25
6latek: (0,5x)2= 0,52*x2= 0,25x2
(0,2y)2= 0,22*y2 = 0,04y2
Dzialania na potęgach powtórz
7 cze 18:32
tsq: A dalej co robić z tym przykładem? Bo nie rozumiem...
7 cze 18:37
6latek: A jak zapiszsesz sobie to tak
(0,5x−0,2y)2= 0,25x2−2*0,5x*0,2y+0,04y2= 0,25x2+0,04y2−2*0,5x*0,2y
To widzisz już co masz odjąć od wyrażenia 0,25x2+0,04y2?
7 cze 18:43
tsq: Aaa, już widzę. A jak jest przykład tego typu: które wyrażenie należy dodać do wyrażenia 4a
2 −
6ab aby otrzymać wyrażenie (2a−3b)
2 ?
Nie mogę tego schematu zrozumieć
7 cze 18:47
6latek: No to rozpisz ze wzoru skroconego mnożenia
(2a−3b)2= .... napisz
7 cze 18:49
tsq: (2a−3b)2 = (2a)2 − 2*2a*3b + (3b)2 = 4a2 − 4a*3b + 9b2 = 4a2 − 12ab +9b2 i dalej nie
wiem co
7 cze 18:51
6latek: Dobrze
Ty masz mieć 4a2−6ab
To teraz zobacz
WE wzorze skroconego mnożenia masz
4a2 i w wyrażenieu do którego masz dodac jakies wyrażenie tez masz 4a2 wiec to zostawiasz
We wzorze skroconego mnożenia masz −12ab w w drugim wyrażeniu masz mieć −6ab
Wiec do −12ab musisz dodac 6ab i wtedy masz (−12ab)+6ab=−6ab
Dalej we wzorze skroconego mnożenia masz +9b2
W drugim wyrazanie nie masz tego 9b2 bo ma być 4a2−6ab
Wobec tego musisz odjąć 9b2
Wiec
4a2−6ab= (2a2−3b)2+6ab−9b2
Czyli musisz dodac 6ab−9b2
7 cze 19:02
tsq: Ok, dzieki. Zaczynam to rozumiec.
7 cze 19:11