Zadanie z fizyki, ale może ktoś pomoże
Patryk: Proszę o pomoc
Stalowa taśma miernicza została wycechowana w 0 stopni. Taśmą tą zmierzono długość rurki z
polichlorku winylu w 30 stopniach i otrzymano wynik 250 mm. Współczynnik rozszerzalności
| | 1 | |
liniowej tego materiału wynosi 1,0*10−4 |
| , wsp. rozszerzalności stali 1,2*10−5 |
| | K | |
a)długość rurki w 0 stopni
tu obliczyłem:
| | l | |
lo= |
| |
| | 1+wsp.roz.pol.winylu*ΔT | |
| | 250mm | |
lo= |
| =249,3 mm |
| | 1+1*10−4 1K * 30K | |
b) jej długość w 30 stopniach
Proszę o pomoc z podpunktem b. Ma wyjść ok. 250,1 mm
7 cze 18:10
Patryk: Zrobiłem to tak, że ΔT*wsp. roz. stali *100%= 0,036%
100%−250
100,036%−x
x=250,1
nie wiem czy ma to jakikolwiek sens
7 cze 18:46