Oblicz długość boków
Flejszi:

Zadanie: Oblicz długość boków oznaczonych literami.
7 cze 17:41
Janek191:
Tw. Pitagorasa
7 cze 17:45
Flejszi: 42 + ( 2 √5 )2= a2
42 + 4√5 = a2
i nie wiem co dalej zrobić,czy powinnam tą 5 pod pierwiastkiem też podnieść do kwadratu?
7 cze 17:49
ICSP: (2√5)2 = 22 * (√5)2 = 4 * 5 = 20
7 cze 17:51
Janek191:
Myślałem,że jest 2√5 ?
7 cze 17:53
Mateusz: skąd wiadomo że jest to trójkąt prostokątny skoro nie ma zaznaczonego kąta?
7 cze 17:56
Flejszi: jest ale nie napisałam, mój błąd
7 cze 17:59
Flejszi: nie jest, tak jak napsiałam w drugim komentarzu
7 cze 18:00
Janek191:
Nie mąć
7 cze 18:02
Flejszi: a = 6
dobrze?
7 cze 18:02
Janek191:
Tak
7 cze 18:03
Flejszi: oki, dziekuje bardzo
7 cze 18:03