Przekształć wyrażenie(powyższe) tak aby można było zastosować wzory Viete a, a następnie oblicz
wartość wyrażenia dla równania x2−5x−24=0.
| x13 − x23 | |
= | |
| x12 − x22 |
| (x1 −x2)*(x12 + x1*x2 + x22) | ||
= | = | |
| (x1 −x2)*(x1 + x2) |
| x12 + x1*x2 + x22 | ||
= | = | |
| x1 + x2 |
| ( x1 + x2)2 −2 x1*x2 +x1*x2 | ||
= | = | |
| x1 + x2 |
| ( x1 + x2)2 − x1*x2 | ||
= | ||
| x1 + x2 |
| x13−x23 | ||
| x12−x22 |
| (x1−x2(x12+x1x2+x22) | ||
= | ||
| (x1−x2)(x1+x2) |
| [(x1+x2)2−x1x2] | ||
= | ||
| x1+x2 |