matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji
Pati18773:
Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
x
3
−x
dla x€R\{0,1}
x
2
−x
f(x)= a
3
− 7 dla x=0 2sinb dla x=1
7 cze 16:19
Pati18773:
Nikt nic ?
7 cze 16:55
Jack:
Policz granice przy x dazacym do zera oraz do 1 Z tej funkcji do gory.
7 cze 16:59
yht:
x
3
−x
x(x
2
−1)
x(x−1)(x+1)
=
=
= x+1
x
2
−x
x(x−1)
x(x−1)
f(x) = x+1 f(0) = 1 → a
3
−7=1 → a
3
=8 → a=2
π
f(1) = 2 → 2sinb = 2 → sinb = 1 → b=
+2kπ, k∊C
2
7 cze 16:59
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick