This has to be done.
Irtano: Dłuższa przyprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 28cm, a jeden z kątów ostrych ma
miarę 67°
Oblicz obwód z dokładnością do 0,01.
7 cze 15:30
Jerzy:
7 cze 15:39
Irtano:
7 cze 15:41
Irtano: nieważne
7 cze 15:42
Irtano: ile ma α na twoim rysunku? 23°?
7 cze 15:47
Jerzy:
| | y | | y | |
Teraz: |
| = cos67o i |
| = tg 23o |
| | x | | 28 | |
7 cze 15:48
Irtano: a nie
xy?
7 cze 15:50
Irtano: a, dobra
7 cze 15:50
Irtano: jak to obliczyć?
xy= 0,3907
x28= 0,4245
7 cze 15:58
Jerzy:
najpierw x , potem y
7 cze 15:58
Irtano: wszystko już ogarnąłem, x to przyprostokątna, y naprzeciw, tak mi jednak łatwiej. powiedz mi
jak to podstawić, bo kompletnie mi to wyleciało
7 cze 16:03