Niech mi to ktoś obliczy używając zw. trygonometrycznych i krótko objaśni :c
Irtano: W trójkącie prostokątnym ABC
|∡ABC|= 90°
|∡BAC|= 60°
|AC|=24
Oblicz obwód.
7 cze 15:05
Jerzy:

O = x + y + 24
7 cze 15:10
Irtano: Powie ktoś czemu tam jest 12 i √32 ?
7 cze 15:16
Jerzy:
kąt: BCA = 30
o
| | 1 | | √3 | |
sin30o = |
| , cos30o = |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 cze 15:18
Irtano: Thx, obliczysz jeszcze
y24 = √32
Bo kompletnie nie rozumiem ułamków z
7 cze 15:25
7 cze 15:26
myszka:

Z własności trójkąta "ekierki" kątach 30
o, 60
o, 90
o
L= 12+24+12
√3 = 12(3+
√3) [j]
i po b
ólu
7 cze 19:21