matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj zbieżność całki niewłaściwej
dxdt:
Potrzebuję pomocy w zbadaniu zbieżności całki niewłaściwej. całka na przedziale od 4 do
∞
dx
∫
x
2
− 5x +6
Jakby ktoś miał chwilę krok po kroku mi pomóc, bo jestem zielony w tym temacie :<
7 cze 13:51
Leszek:
x
2
−5x+6=0 ;Δ =1 ;x
1
=2 ; x
2
=3 <=> x
2
−5x +6=(x−2)(x−3) rozklad na ułamki proste
1
A
B
=
+
=> A+B=0 ; −3A−2B=1 ;czyli A=−1 ; B=1
x
2
−5x+6
x−2
x−3
zatem całka nieoznaczona
dx
dx
dx
x−2
∫
= ∫
− ∫
=ln(x−3) −ln(x−2) = ln
x
2
−5x+6
x−3
x−2
x−3
∞
x−2
x−2
[ln
] = ln2 − lim ln
= ln2 − ln1 = ln2
x−3
x−3
4
n→
∞
7 cze 15:59