geometria
bartman23: 1. Znalezc równanie prostej przechodzacej przez punkt o wektorze wodzacym (1;−1; 0)
i prostopadłej do płaszczyny r * (1; 2; 1) = 1.
2. Jakie równanie ma płaszczyzna przechodzaca przez punkt (0;−1; 2) i zawierajaca
prosta r = (0; 0; 1) + (1; 2;−1)λ?
3. Czy rozwiazania równania r x u = b, gdzie u = (−1; 3; 0), b = (1;−1; 1) tworza
prosta w przestrzeni trójwymiarowej? Odpowiedz uzasadnic. Uwaga: zastanowic
sie, jakie musza byc kierunki wektorów u i b aby równanie miało sens.
4. Znalezc równanie prostej przechodzacej przez punkt (1; 0; 1) prostopadle przecinajacej
prosta (~r − r0) x u = 0, gdzie r0 = (0;−1; 0), u = (1; 1; 2).
7 cze 13:45
Bartmanxxx: Pomoże mi ktoś to rozwikłać? Proszę
7 cze 14:22