proste w przestrzeni R^3
bartman23: Jaka jest odległość wyznaczonej prostej od początku układu współrzędnych? Prosta jest
wyznaczona przez dwa punkty (1,0,2) i (0, −1, 1).
7 cze 10:57
jc: Odległość ta jest wysokością trókąta (0,0,0), (1,0,2),(0,−1,1).
Pole trójkąta = 1/2 |(1,0,2)x(0,−1,1)| = 3/2
Długośc podstawy = |(1,0,2) − (0,−1,1)| = √3
wysokosć = 2*pole / podstawa = √3
7 cze 11:06
bartman23: a mozna to zrobić za pomocą postaci ogólnej: (r − r0) x a = 0 gdzie a = wektor kierunkowy?
7 cze 11:12
jc: Napisz rozwiązanie
7 cze 11:24
bartman23: ok

zatem r−r
0 =
√3
teraz liczymy iloczyn wektorowy (1,0,2) x (0,−1,1) i podstawiamy do równania prostej, a potem
korzystamy ze wzoru: na różnicę punktu znajdującego się na prostej rzutowanej prostopadle na
szukany punkt ?
7 cze 11:30
jc: Czym u ciebie są r i r0?
Dlaczego iloczyn wektorowy podstawiamy równania prostej?
Jakiego równania prostej?
7 cze 11:39
bartman23: zaraz Ci wytłumacze dlaczego tak ale pomożesz mi jeszcze w jednym zadaniu: znaleźć równanie
płaszczyzny wyznaczonej przez równoległe proste: r x u = b1 i r x u = b2, gdzie u
(0,1,0), b1 = (0,0,1), a b2 = (0,0,−1)
7 cze 11:41
bartman23:

mam taki rysunek do tego zadania:
7 cze 11:45
jc: z = 0 ?
7 cze 12:10
bartman23: a możesz mi wytłumaczyć dlaczego?
7 cze 12:11
jc:
pierwsza prosta: z=0, x=1, y dowolne
druga prosta: z=0, x=−1, y dowolne
Obie proste leżą na płaszczyźnie z = 0.
7 cze 12:14
bartman23: a skąd to wiadomo? w jaki sposób to odczytałeś/odczytałas? jestem poczatkujący w geometrii
dlatego chce wiedziec
7 cze 12:16
jc:
Napisałem jawnie dwa Twoje równania:
(x,y,z)x(0,1,0) = (0,0,1)
(x,y,z)x(0,1,0) = (0,0,−1)
Jak cos pomyliłem, popraw.
7 cze 12:20
bartman23: teraz z def iloczynu wektorowego tak?
7 cze 12:23
jc: Tak.
7 cze 12:26
bartman23: myślalem ze jest jakaś prostsza metoda
7 cze 12:32
jc: Może jest ... tylko do czego to potrzebne?
7 cze 12:37