Oblicz granice
compaq: Oblicz granice:
a) lim
n→∞n√en+5n
| | n+1 | | n−1 | | n−1 | |
b) limn→∞( |
| ) |
| ( |
| jest w potedze) |
| | n−2 | | 5 | | 5 | |
7 cze 08:51
Jerzy:
a) n√5n ≤ an ≤ n√5n + 5n ⇒ 5 ≤ an ≤ 5 ⇒ lim = 5
7 cze 09:15
Jerzy:
| | 3 | | n−1 | | 1 | |
b) = lim [( 1 + |
| )n−2]k , gdzie: k = |
| i lim k = |
| |
| | n−2 | | 5(n−2) | | 5 | |
...... = (e
3)
1/5 = e
3/5
7 cze 09:18
compaq: Na pewno dobrze? Mi wyszło
a) 0
b) ∞
7 cze 12:21
Jerzy:
skoro tak Ci wyszło, to pewnie dobrze
7 cze 12:26