Całkowalność
Przemysław: Sprawdzić całkowalność w sensie Riemanna funkcji:
| | ⎧ | 0, x=0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 1x−[1x], x≠0 | |
na przedziale [0,1]
funkcja jest ograniczona na badanym przedziale (0<1,
1x−[
1x]<1)
[0,1] jest przedziałem domkniętym
| 1 | |
| jest ciągłe na {x | x≠0} |
| x | |
| | 1 | |
[ |
| ] ma punkty nieciągłości tylko na {a|a∊ℤ} |
| | x | |
| 1 | | 1 | |
| −[ |
| ] ma punkty nieciągłości tylko na {a|a∊ℤ\{0}}, prawda? |
| x | | x | |
f(x) na badanym przedziale ma punkty nieciągłości najwyżej w {0,1}.
{0,1} jest zbiorem miary Jordana 0 (pokrywam zbiór odcinkami, punkt − odcinek o długości 0,
0*0=0, tak?)
Korzystam z twierdzenia:
"Twierdzenie: Funkcja ograniczona określona na przedziale domkniętym jest całkowalna wtedy i
tylko wtedy, gdy jest prawie wszędzie ciągła, tzn. zbiór jej nieciągłości jest zaniedbywalny."
a dokładniej z wynikania "w lewo".
I to dobrze?
Proszę o pomoc
6 cze 23:25
jc: Funkcja jest nieciągła w punktach 1/2, 1/3, 1/4, ..., oraz w 0.
Zbiór punktów nieciągłości ma miarę zero, więc funkcja jest całkowalna w sensie Riemmana.
A ile wynosi całka? Czy to nie mała gamma?
6 cze 23:39
Przemysław: "Funkcja jest nieciągła w punktach 1/2, 1/3, 1/4, ..., oraz w 0."
No tak, rozważałem [x] i x i stąd mi te całkowite się wzięły.
"Zbiór punktów nieciągłości ma miarę zero"
Jeżeli mógłbym prosić, to jak coś takiego argumentować?
"A ile wynosi całka? Czy to nie mała gamma?"
A tego to już nie wiem
6 cze 23:44
jc: Zbiór mairy zero: zbiór, który możesz pokryć skończoną lub przeliczalną rodziną
odcinków domkniętych o łącznej długości nie wiekszej od wcześniej pomyslanego ε >0.
No to pokrywamy:
[1/2 − ε/4, 1/2 + ε/4]
[1/3 − ε/8, 1/3 + ε/8]
[1/4 − ε/16, 1/4 + ε/16]
...
Łączna długość = ε(1/2+1/4/+1/8 +...) = ε
6 cze 23:55
Przemysław: Dziękuję bardzo!
7 cze 00:09