trójkąty
dina: 1. Miary kątów w czworokącie wpisanym w okrąg pozostają w stosunku 1:4:8,miara czwartego
kąta wynosi;
A. 100 stopni B 20 stopni C 120 stopni D 180 stopni
2. Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A"B" C" w skali 2. Pole trójkąta A" B"" C"
wynosi 20 cm2, zatem pole trójkąta A B C jest równe
A 10 cm2 B 40 cm2 C 5 cm2 D 80 cm2
prosze o pomoc
6 cze 23:00
g:
1) Może być 100 (kąty 20, 80, 160, 100)
albo 165 (kąty 15, 60, 120, 165)
2) 5 albo 80. Zależy w którą stronę działa skala.
6 cze 23:19
Jack: 2d
6 cze 23:22
Janek191:
z.1
x + 4 x + 8 x + y = 360o
x + 8 x = 4 x + y ⇒ y = 5 x
zatem
x + 4 x + 8 x + 5 x = 360o
18 x = 360o
x = 20o
4 x = 80o
8 x = 160o
5 x = 100o
Odp. 100o
=========
7 cze 09:35