Punkty wspólne paraboli z prostą
Marcin: Ile punktów wspólnych ma parabola y=−(x−5)2+6 z prostą o równaniu y=2
Jak rozwiązać tego rodzaju zadanie?
Mam też problem z zamianą tej funkcji na postać ogólną, bo wychodzi mi
y=−x2+10x+31, a Google rysuje te dwie parabole zupełnie inaczej. Z góry dzięku za pomoc
6 cze 22:23
zef: 2=−(x−5)2+6
Rozwiąż.
6 cze 22:27
Jolanta: 2=−x2+10x−25+6
x2−10x+21=0
Δ=100−84=36
x1= x2=...
nie 31 −25+6=
6 cze 22:29
Marcin: To rozwiąże tylko jeden problem, który jest właściwie tym najmniej istotnym. Chciałbym się
dowiedzieć, jak sprawić, żeby wynik zamiany z kanonicznej na ogólną wyglądał tak:
y=−x2+10x−19, a nie y=−x2+10x+31
6 cze 22:34
zef: Podaj postać kanoniczną funkcji a ja zamienię na ogólną.
6 cze 22:36
Jolanta: przecież napisałam −25+6=−19 Nie zmieniłeś znaku
6 cze 22:37
Marcin: Jestem głupi, albo to te 4h snu w ciągu dwóch dni. Czemu po przemnożeniu −52 wyszło −25, a nie
25? Bo przecież korzystając ze wzoru skróconego mnożenia muszę dodać na końcu b2, a jest nim
właśnie −5
6 cze 22:37
zef: (x−5)2=x2−10x+25
6 cze 22:38
Marcin: Dobra, rozumiem, to wszystko razy −1 sprzed tego nawiasu. Muszę się w końcu wyspać. Dziękuję za
pomoc. Niech Wam Bóg wynagrodzi. W czymkolwiek chcecie
6 cze 22:39
zef: Nie ma sprawy
6 cze 22:40
Jolanta: Bo przed nawiasem jest minus i trzeba znaki zmienić
6 cze 22:40
Marcin: Jolanta. Po policzeniu wychodzi mi x1 = 2 i x2 = 8. To prawidłowy wynik?
6 cze 23:27
6latek: Albo wziąć to na logike
Skoro wsolrzedne wierzchołka W=(5,6) i ramiona paraboli w dol to ta parabla ma z prosta y=2
dwa punkty wspólne
7 cze 16:35