Kombinatoryka
Johny: Na ile sposobów można ustawić ltiery a,b,c,d,e,f w takiej kolejnośći by
a i b występowały obok siebie i jednocześnie a i c nie obok siebie.
Prosiłbym o wyjaśnienie tego zadania, w sposób łatwo zrozumiały (jeśli taki jest

) Pozdrawiam
6 cze 21:49
Janek191:
c a b x x x lub b a c x x x
x c a b x x lub x b a c x x
x x c a b x lub x x b a c x
x x x c a b lub x x x b a c
8* 3 ! = 8*6 = 48
6 cze 21:53
Johny: hmm.. Czyli teraz obliczyliśmy , kiedy a i b są obok siebie, a także kiedy a c są obok siebie ?
. A potem powinnisny odjąć to od 6!?
6 cze 22:07
Mila:
Trzeba rozważyć dwie sytuacje:
1) (a,b) na początku
(ab),c,x,x,x
4*(3!)
a i b na 1 i 2 miejscu , w podanej kolejności
c może zająć miejsce na 4 sposoby, pozostałe mogą być ustawione 3! sposobów
(b,a),x,c,x,x
3*3!
c może zająć miejsce na 3 sposoby, pozostałe mogą być ustawione 3! sposobów
tak samo będzie , gdy (ab) znajdzie sie na końcu, czyli:
2*(4*3!+3*3!)
2) (a,b) w środku
x,(ab),c,x,x − c może być ustawione na 3 sposoby, pozostałe na 3! sposobów
3*3!
x,(BA),x,c,x− c może być ustawione na 3 sposoby, pozostałe na 3! sposobów⇔
3*3!
Takich układów mamy 3 stąd:
=====================
Łącznie :
2*(4*3!+3*3!)+3*(2*3*3!)=2*(4*6+3*6)+3*36=192 sposoby.
6 cze 22:57
Mila:
W sposobie Janka − dokończenie:
(ab),c,d,e,f
5!*2 − dwa elementy a i b sąsiadują
240−48=192.
6 cze 23:17