matematykaszkolna.pl
funkcje dina: 1 prawdziwe jest zdanie
 3 
A. Funkcja y = −

+2 jest rosnąca w zbiorze R−{ 0}
 x 
 3 
B.Funkcja y = −

+2 jest malejąca w zbiorze R−{ 0}
 x 
 3 
C. Funkcja y = −

+2 jest rosnąca w każdym z przedziałów (−&, 0), ( 0, +& )
 x 
 3 
. Funkcja y = −

+ 2 jest rosnąca w zbiorze R
 x 
2.Doświadczenie losowe polega na jednokrotnym rzucie symetryczną kostką do gry Prawdopodobieństwo zdarzenia , że na kostce wypadła liczba oczek będąca liczbą pierwszą wynosi:
 1 1 1 
a). 0 b.)

c.)

d.)

6 3 2 
3. Cztery osoby Adam, Beata, Czarek i Diana ustawiły się w jednym rzędzie sposób losowy Prawdopodobieństwo zdarzenia , że Adam i Beata stoją obok siebie( w dowolnej kolejności) wynosi
 1 1 1 1 
A.

B,

c.

D.

2 3 4 6 
4. Miary kątów w czworokącie wpisanym w okrąg pozostają w stosunku 1;4:8 miara czwartego kąta wynosi: A. 100 stopni B. 20 stopni c. 120 stopni D. 180 stopni proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
6 cze 21:27
Janek191: rysunek A. Nie Jest rosnąca w : ( − , 0 ) i w ( 0 , + ), ale nie w ich sumie.
6 cze 21:34
Janek191: B) Nie C) Tak D) Nie
6 cze 21:35
zef: Janku "Jest rosnąca w : ( − , 0 ) i w ( 0 , + ), ale nie w ich sumie." Przecież R\{0}= (−;0)u(0;) Jak rozumieć to co napisałeś
6 cze 21:45
Janek191: Jest rosnąca oddzielnie w każdym z tych przedziałów.
6 cze 21:47
zef: Hmm czyli rośnie w R\{0}, według mnie oznacza to samo
6 cze 21:48
Janek191: Patrz też na wykresemotka − 3 < 3, ale f(−3) > f(3)
6 cze 21:49
zef: Dziękuje ! f(−3)>f(3) wyjaśniło wszystko, jednak zawsze myślałem że można mówić że taka oto funkcja jest rosnącą w R\{0}, widocznie się myliłem emotka
6 cze 21:51
Jack: rysunekzef czy wg Ciebie funkcja (wyzej przedstawiona) jest rosnaca w calej dziedzinie? poprawna odp. − nie to prawda ze w przedziale <−4;−1> funkcja rosnie oraz w przedziale <3;7> funkcja rosnie jednak nie jest to funkcja rosnaca. dlaczego? Funkcja rosnaca, to taka, dla ktorej x1 > x2 to f(x1) > f(x2) spojrzmy na wykres dla x = − 1 mamy f(x) = 2 dla dla x = 3 mamy f(x) = − 1 zatem skoro funkcja jest rosnaca to jak to mozliwe ze dla x=−1 ma wieksza wartosc niz dla x=3? Dlatego ta funkcja nie jest rosnaca, nie jest monotoniczna. mozna jedyna powiedziec ze jest monotoniczna/rosnaca w przedzialach. i podac przedzialy
6 cze 21:52
zef: Jack, witaj ! Dziękuję także za wyjaśnienie. Jak tam, za co się teraz wziąłeś do nauki całki/zespolone/macierze ? emotka
6 cze 21:54
Jack: juz koncze macierze, potem zespolone i dopiero calki, byc moze w miedzyczasie funkcje wielu zmienynch (ekstrema warunkowe, globalne itd)
6 cze 22:26
zef: Powodzenia ! Ja póki co przystopowałem z materiałem ponad licealnym i skupiłem się na maturze emotka
6 cze 22:28