funkcje
dina: 1 prawdziwe jest zdanie
| | 3 | |
A. Funkcja y = − |
| +2 jest rosnąca w zbiorze R−{ 0} |
| | x | |
| | 3 | |
B.Funkcja y = − |
| +2 jest malejąca w zbiorze R−{ 0} |
| | x | |
| | 3 | |
C. Funkcja y = − |
| +2 jest rosnąca w każdym z przedziałów (−&, 0), ( 0, +& ) |
| | x | |
| | 3 | |
. Funkcja y = − |
| + 2 jest rosnąca w zbiorze R |
| | x | |
2.Doświadczenie losowe polega na jednokrotnym rzucie symetryczną kostką do gry
Prawdopodobieństwo zdarzenia , że na kostce wypadła liczba oczek będąca liczbą
pierwszą wynosi:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a). 0 b.) |
| c.) |
| d.) |
| |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
3. Cztery osoby Adam, Beata, Czarek i Diana ustawiły się w jednym rzędzie sposób losowy
Prawdopodobieństwo zdarzenia , że Adam i Beata stoją obok siebie( w dowolnej kolejności) wynosi
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A. |
| B, |
| c. |
| D. |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 6 | |
4. Miary kątów w czworokącie wpisanym w okrąg pozostają w stosunku 1;4:8 miara
czwartego kąta wynosi:
A. 100 stopni B. 20 stopni c. 120 stopni D. 180 stopni
proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
6 cze 21:27
Janek191:

A. Nie
Jest rosnąca w : ( −
∞, 0 ) i w ( 0 , +
∞), ale nie w ich sumie.
6 cze 21:34
Janek191:
B) Nie
C) Tak
D) Nie
6 cze 21:35
zef: Janku
"Jest rosnąca w : ( − ∞, 0 ) i w ( 0 , + ∞), ale nie w ich sumie."
Przecież R\{0}= (−∞;0)u(0;∞)
Jak rozumieć to co napisałeś
6 cze 21:45
Janek191:
Jest rosnąca oddzielnie w każdym z tych przedziałów.
6 cze 21:47
zef: Hmm czyli rośnie w R\{0}, według mnie oznacza to samo
6 cze 21:48
Janek191:
Patrz też na wykres

− 3 < 3, ale f(−3) > f(3)
6 cze 21:49
zef: Dziękuje !
f(−3)>f(3) wyjaśniło wszystko, jednak zawsze myślałem że można mówić że taka oto funkcja jest
rosnącą w R\{0}, widocznie się myliłem
6 cze 21:51
Jack:

zef
czy wg Ciebie funkcja (wyzej przedstawiona) jest rosnaca w calej dziedzinie?
poprawna odp. − nie
to prawda ze w przedziale <−4;−1> funkcja rosnie
oraz w przedziale <3;7> funkcja rosnie
jednak nie jest to funkcja rosnaca. dlaczego?
Funkcja rosnaca, to taka, dla ktorej
x
1 > x
2 to f(x
1) > f(x
2)
spojrzmy na wykres
dla x = − 1 mamy f(x) = 2
dla dla x = 3 mamy f(x) = − 1
zatem skoro funkcja jest rosnaca to jak to mozliwe ze dla x=−1 ma wieksza wartosc niz dla x=3?
Dlatego ta funkcja nie jest rosnaca, nie jest monotoniczna.
mozna jedyna powiedziec ze jest monotoniczna/rosnaca w przedzialach. i podac przedzialy
6 cze 21:52
zef: Jack, witaj !
Dziękuję także za wyjaśnienie. Jak tam, za co się teraz wziąłeś do nauki
całki/zespolone/macierze ?
6 cze 21:54
Jack: juz koncze macierze, potem zespolone i dopiero calki, byc moze w miedzyczasie funkcje wielu
zmienynch (ekstrema warunkowe, globalne itd)
6 cze 22:26
zef: Powodzenia !
Ja póki co przystopowałem z materiałem ponad licealnym i skupiłem się na maturze
6 cze 22:28