W półokrąg o promieniu R wpisano trapez, tak że jego dłuższa podstawa jest średnicą półokręgu,
a dwa pozostałe wierzchołki należą do półokręgu. Wyznacz długość krótszej podstawy trapezu o
największym polu
| 1 | 1 | 1 | ||||
P= | (a+2R)h= | (a+2R)√R2 − | a2 | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
h2 + | a2=R2 ====> h=√R2 − | a2 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||
P'= | √R2 − | a2 + | a | |||||||||||||
| 2 | 4 |
| 2 |
|CD|=2b , b>0
trójkąt ABC jest prostokątny i |AE|= R+b , |EB|= R−b , b∊(0,R)
h2=(R+b)(R−b) ⇒ h= √R2−b2
| 2R+2b | ||
P(b)= | *√R2−b2 ⇒ P(b)= (R+b)√R2−b2 | |
| 2 |
| b | R2−b2−Rb−b2 | |||
P'(b)= √R2−b2− (R+b) | = | |||
| √R2−b2 | √R2−b2 |