Suma i kombinacja, matematyka dyskretna
Onna: Udowodnij równość:
C2 n−1 = ∑n−1 k=2 k
[Nad ∑ (n−1) pod znakiem ∑ (k=2)]
6 cze 21:02
Leszek: wystarczy rozpisać poszczególne człony równości
| | (n−1)! | |
prawa strona P= C2n−1= |
| =(n−2)(n−1)/2 |
| | 2*(n−3)! | |
| | 2+(n−1) | |
lewa strona L= ∑ k = 2 + 3 + 4 +......+(n−1) = |
| *(n−2); suma wyrazów ciągu |
| | 2 | |
arytmetycznego .jest ich (n−2) bo zaczyna się od liczby 2
L=(n+1)(n−2)/2
i niestety L≠P jest błąd w treści
6 cze 22:15
Onna: Dziękuję, Leszek.
Też mi się tak wydawało, musi być błąd w druku.
6 cze 22:26