rozwiaz
PAulina: 32x − 3x −702=0
6 cze 20:45
zef: 32x−3x=702
3x=t
t2−t−702=0
Δ=1+2808=2809
√Δ=53
t1=(1−53)/2=−26
t2=(1+53)/2=27
t1 odrzucamy i mamy
3x=27
3x=33
x=3
6 cze 20:49
PAulina: 4x + 2x+1−80=0
6 cze 21:06
Janek191:
(22)x + 2*2x − 80 =0
(2x)2 + 2*2x − 80 = 0
t = 2x > 0
t2 + 2 t − 80 = 0
6 cze 21:07
PAulina: nie wychodzi mi
6 cze 21:11
Janek191:
Δ = 4 − 4*1*(−80) = 4 +320 = 324
√Δ = 18
| | − 2 − 18 | |
t = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
więc
2
x = 8 = 2
3
x = 3
====
6 cze 21:11
6latek: Zauwaz ze 4=22
wiec nasze równanie zapiszsemy tak
22x+2x+1−80=0
Tak samo jak wyżej kolega zef pokazal robisz
Podstawienie 2x=t i t>0 (bo funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartości dodatnie TO ważne
jest
t2+t+1−80=0
t2+t−79=0
Teraz bierz kakulator w reke i licz delte
6 cze 21:12
6latek: Napisalem zle

ma być tak jajk napisał Janek 191 (witaj
6 cze 21:14
PAulina: musiałam coś zle przycisnac w kalkulatorze bo do czasu dobrze wychodzilo
6 cze 21:14
Janek191:
Witaj 6 latku
6 cze 21:15
PAulina: a jak mam tak: 22x−1 − 6*21x−1 +8=0
6 cze 21:16
Janek191:
Napisz oddzielnie te wykładniki, bo niezbyt widać
6 cze 21:18
PAulina: zgadza sie takie sa
6 cze 21:20
Janek191:
t = 2
1x −1
t
2 − 6 t + 8 = 0
( t − 2)*( t − 4) = 0
t = 2 lub t = 4
więc
6 cze 21:23
PAulina: tylko w odp mam −3/2
6 cze 21:25
Janek191:
Dobrze rozwiązałem. Możesz sprawdzić przez podstawienie za x
6 cze 21:28
PAulina: to moze odpowiedzi sa zle
6 cze 21:29