Oblicz całkę nieoznaczoną
Ciemnogród22: √ex−1ex+1
6 cze 20:41
zef: Zapisz przy pomocy większego ułamka U.{}{}, bo nic nie widać
6 cze 20:42
6 cze 20:45
Ciemnogród22: byłby ktoś w stanie zrobić to zadanie?
6 cze 21:28
jc:
u =
√th(x/2)
| | 4u2 | | 2 | | 2 | |
∫ √th(x/2) dx = ∫ |
| du = − ∫ ( |
| + |
| )du |
| | 1−u4 | | u2−1 | | u2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= − ∫ ( |
| − |
| + |
| )du |
| | u −1 | | u+1 | | u2+1 | |
= log(u+1) − log(u−1) − 2 atan (u)
uff...
Sprawdź, bo mogłem coś pomylić
6 cze 22:15
Mariusz:
| 1+t2 | | 4t | |
| dx= |
| dt |
| 1−t2 | | (1−t2)2 | |
| | (1+t2)−(1−t2) | |
2∫ |
| dt |
| | (1−t2)(1+t2) | |
| | (1+t)+(1−t)) | | dt | |
∫ |
| −2∫ |
| |
| | (1−t)(1+t) | | 1+t2 | |
| | dt | | dt | | dt | |
∫ |
| +∫ |
| −2∫ |
| |
| | 1−t | | 1+t | | 1+t2 | |
| | 1+t | |
ln| |
| |−2arctan(t)+C |
| | 1−t | |
| | 1+2t+t2 | |
ln| |
| |−2arctan(t)+C |
| | 1−t2 | |
| | ex−1 | | ex−1 | |
ln|ex+(ex+1)√ |
| |−2arctan(√ |
| )+C |
| | ex+1 | | ex+1 | |
7 cze 05:49
jc: Jednak mała usterka. −1< th < 1, a więc powinno być
log(1+u) − log(1−u) + 2 atan u
(nie pisałem modułów pod logarytmami).
7 cze 09:21
jc: | | ex−1 | |
I znów wkradł się błąd: ∫ = log(1+u) − log(1−u) − 2atan u, gdzie u = ( |
| )1/2. |
| | ex+1 | |
7 cze 09:25
jc: Mariusz, pamiętasz, niedawno była podobna całka, tylko zamiast
tangensa hiperbolicznego był zwykły. W związku w dalszej części
z tym był plus w miejsce minusa: 1+t4 zamiast 1−t4.
Co by było, jakby wpisać ix zamiast x, i pomnożyć całkę przez (1+i)/√2 ?
Równoważnie: pomnożyć t przez (1+i)/√2?
7 cze 09:42
Ciemnogród22: wybaczcie że pytam, w odpowiedzi tego zadania mam coś takiego:
ln(e
x+
√e2x−1)+arcsin(e
−x). czy to jest to samo ?
PS. dzięki za pomoc!
7 cze 13:25
Jerzy:
Policz pochodną, to się dowiesz
7 cze 13:27
Jerzy:
| | 1 | |
Wolfram zapodaje taki wynik: ln(ex + √e2x − 1) + arctg( |
| ) |
| | √e2x −1 | |
7 cze 13:39
jc: To samo. W marcu pojawiła się ta całka, mi wyszło tak, jak w Twojej odpowiedzi,
iini podali wczorajszy wynik.
W tym zadaniu trudno się różniczkuje.
Ten drugi wynik uzyskasz podstawiając t = e−x (tak mi się wydaje).
Jeśli chcesz, to przeliczę, ale dopiero za kilka godzin.
7 cze 13:59
Ciemnogród22: aha, a co to jest to "th"?
7 cze 14:18
Jerzy:
tangens hiperboliczny
7 cze 14:35
Ciemnogród22: czy rozwiązanie Mariusza sprowadza się do takiego samego wyniku?
7 cze 15:59
jc:
| | dt | |
t = e−x, x = − ln t, dx = − |
| , s2 = 1 − t2 |
| | t | |
| | ex−1 | | 1/t−1 | | dt | |
∫( |
| )1/2 dx = − ∫ ( |
| )1/2 |
| |
| | ex+1 | | 1/t+1 | | t | |
| | 1−t | | dt | | 1−t | |
= − ∫ ( |
| )1/2 |
| = − ∫ |
| dt |
| | 1+t | | t | | t √1−t2 | |
| | dt | | t dt | | ds | |
= ∫ |
| − ∫ |
| = asin t + ∫ |
| |
| | √1−t2 | | t2 √1−t2 | | (1−s2) | |
| | 1 | | 1+s | | 1+ √1−t2 | |
= asin t + |
| log |
| = asin t + log |
| |
| | 2 | | 1−s | | t | |
t =e
−x sam podstaw
7 cze 16:08
Ciemnogród22: | | 1+√1−(e−x)2 | |
czyli wychodzi asin e−x+ ln |
| |
| | e−x | |
i prawie by się to zgadzało z wynikiem , który pokazałem wcześniej z książki lecz czy to jest
tyle samo?
7 cze 16:27
jc: mnożysz licznik i mianownik ułamka pod logarytmem prze ex i masz to samo.
7 cze 16:59
Ciemnogród22: dziękuję wszystkim za pomoc!
7 cze 19:25
Mariusz:
jc ja skojarzyłem podstawienie za pierwiastek z trzecim podstawieniem Eulera
i wiedziałem że zadziała
Tak na dobrą sprawę użyłeś tego samego podstawienia
7 cze 19:37