rozwiaz
PAulina: 32x+1 + 32x−2 − 32x−3 =297
6 cze 20:17
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
3*32x + |
| *32x − |
| *32x = 297 |
| | 9 | | 27 | |
6 cze 20:23
PAulina: tam w pierwszym powinno byc 2x −1
6 cze 20:24
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *32x + |
| *32x − |
| *32x = 297 |
| 3 | | 9 | | 27 | |
| | 9 | | 3 | | 1 | |
( |
| + |
| − |
| )*32x = 297 |
| | 27 | | 27 | | 27 | |
| 11 | | 27 | |
| *32x = 297 / * |
| |
| 27 | | 11 | |
3
2x = 27
2
3
2x = 3
6
2x = 6
x = 3
====
6 cze 20:28
6latek: jeśli nie znasz zasad potegowania i pierwiastkowania to naprawdę wroc do tego
Nie poradzisz sobie z tym inaczej
Zauwaz ze 3
2x+1= 3
2x*3
1
masz wzor a
n*a
m= a
n+m
Tak samo
6 cze 20:30
PAulina: dziekuje
6 cze 20:30
PAulina: włąśnie próbuje zrozumieć jak to sie robi bo nie było mnie na lekcjach i dziekuje tym co mi
pomogli
6 cze 20:31
6 cze 20:32
Leszek: podstaw za 32x =t ; t>0
wówczas :
3t+t/9 − t/27 =297 <=> (83/27)*t=297
czy tu nie ma błędu w treści zadania ?
ponieważ 83 nie jest potęgą 3
6 cze 20:34
Janek191:
@ Leszek
Patrz 20:24
6 cze 20:36