matematykaszkolna.pl
Logika Saizou : Zapisać podane zdania w formalnym języku teorii mnogości Zermela tzn. korzystając z symboli logicznych + kwantyfikatorów i predykatów Z(x) x jest zbiorem, x ∊ y oraz x=y a) zbiór x ma co najmniej jeden element ze zbiorem y wg mnie to będzie Z(x)∧ Z(y) →∃z (z∊x ∧ z∊y)
6 cze 20:15
kyrtap:
6 cze 20:25
Saizou : dobrze Patryku
6 cze 20:29
kyrtap: Panie dla mnie to co napisałeś to czarna magia
6 cze 20:42
Saizou : jak dobrze że ten semestr już się kończy emotka
6 cze 20:43
Benny: Dobrze, że logikę miałem tylko semestr Jak chcesz to mam parę takich przykładów.
6 cze 21:07
Saizou : przykłady też mam... ale nie łapię zbytnio tego
6 cze 21:10
kyrtap: ja jutro statystyka
6 cze 21:13
Saizou : powodzenia, ja w piątek emotka
6 cze 21:15
Benny: No ja dopiero na egzaminie ogarnąłem o co w tym chodzi jak inni pisali te zdania na tablicy
6 cze 21:21
Saizou : to możesz potwierdzić czy to jest dobrze ?
6 cze 21:24
Benny: Nie pamiętam tego dobrze i nie chce Cię wprowadzić w błąd. Mogę Ci tu wypisać podobne przykłady i może zobaczysz co i jak emotka
6 cze 21:36
Saizou : może się przydać, przy okazji poćwiczę
6 cze 21:38
Benny: 1. Rodzina {Φξ}ξ∊θ jest rodziną rozłączną. ∀φξ((φ∊θ ⋀ ξ∊θ)⇒(φ≠ξ⇒Φφ ∩ Φξ=∅)) 2. Rodzina A jest rodziną rozłączną. ∀X, Y∊A(X≠Y⇒X∩Y=∅) 3. Każdy element rodziny A zawiera się w zbiorze Φ lub jest rozłączny ze zbiorem ε. ∀ω((ω∊A)⇒(ω⊂Φ ⋁ (ω∩ε=∅))) 4. Pewien niepusty element rodziny A zawiera się w zbiorze Φ i jest rozłączny ze zbiorem ω. ∃x((φ∊A ⋀ φ≠∅) ⋀ (φ⊂Φ ∧ (φ∩ω=∅))) 5. Każdy niepusty element rodziny A, który nie jest podzbiorem zbioru ω jest podzbiorem zbioru Φ. ∀λ((λ∊A ∧ λ≠∅ ⋀ ¬(λ⊂ω))⇒λ⊂Φ) 6. Każdy element zbioru A należy dokładnie do jednego ze zbiorów φ i ω. ∀x(x∊A⇒(x∊φ ∨ x∊ω) ∧ ¬(x∊φ ∧ x∊ω)) 7. Zbiór θ jest najmniejszym zbiorem, który zawiera jeden ze zbiorów B lub C. (B⊂θ ∧ C⊂θ) ∧ ∀A(B⊂A ∧ C⊂A ⇒ θ⊂A) 8. Warunkiem dostatecznym na to, by zbiór Φ był elementem rodziny B jest to, że Φ jest rozłączny ze zbiorem ω. (Φ∩ω=∅)⇒(Φ∊B) 9. Warunkiem koniecznym na to, by zbiór Φ był elementem rodziny B jest to, że Φ jest elementem rodziny ω. Φ∊B⇒Φ∊ω 10. Warunkiem koniecznym i wystarczającym na to by zbiór Φ był rozłączny ze zbiorem ω jest to, że Φ jest podzbiorem zbioru θ. Φ⊂θ⇔(Φ∩ω=∅)
6 cze 22:17
Saizou : dziękuję
6 cze 22:24
Benny: Mam nadzieję, że coś trochę pomoże. Ja jak przeczytałem to parę razy to coś się mniej więcej rozjaśniało.
6 cze 22:28