całka jako szereg
anulaa: Czy mogę całkę przedstawić jako szereg w taki sposób:
| y | | m | |
∫ \limits{1}{∞} |
| dy = ∑ \limits{m=1}{∞} |
| |
| 3y | | 3m | |
6 cze 19:48
Leszek: Zapis jest nieczytelny
6 cze 20:54
jc:
| y | | m | |
∫1∞ |
| dy ≠ ∑m=1∞ |
| , nie jest tak prosto ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| 3y | | 3m | |
6 cze 20:58
Leszek: Co to oznacza y/3y pod calka ?
6 cze 21:14
anulaa: 3 do potęgi y
6 cze 21:24
anulaa: gdzie mogę znaleźć przykłady takiego zamieniania?
szukam dowolnej całki nieoznaczonej którą zamienię na szereg którego łatwiej określić zbieżność
6 cze 21:25
jc: Tu akurat widać, że całka i suma są zbieżne.
No i jedno o drugim coś mówi.
W naszym przykładzie: suma − 1/3 < całka < suma.
Możesz sprawdzić. Całkę i sumę łatwo policzyć.
6 cze 21:45
anulaa: nie wiem jak zapisać sumę.
tzn
| y | | n | |
∫1∞ |
| dy=∑n=1∞ ∫Tn−1Tn |
| chyba taki zapis się zgadza? |
| 3y | | 3n | |
jakoś muszę jeszcze podział odcinka uwzględniać?
6 cze 22:07