zbiory
dina: 1. Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbę, Prawdopodobieństwo
zdarzenia że wylosowana liczba jest podzielona przez 3, wynosi
A. 13 B. 3390 C. 110 D. 33100
2. Obwód czworokąta opisanego na okręgu, którego kolejne boki sa równe 6cm, 7 cm, 8 cm wynosi
A 28 B. 14 C. 21 D. 42
3.Trapez równoramienny jest opisany na okręgu. Podstawy maja długość 12 cm i 8 cm.
Długość ramienia jest równa
A. 2cm B. 6 cm C. 40 cm D. 10 cm
prosze o pomoc w rozwiązaniu zadań
6 cze 19:47
Janek191:
z.1
I Ω I = 90
I A I = 30
więc
6 cze 20:03
Janek191:
z.2
6 + 8 = 7 + x
x = 7
więc
L = 6 + 8 + 2*7 = 28
===============
6 cze 20:05
Janek191:
z.3
2 c = 12 + 8 = 20
c = 10
Odp. c = 10 cm
============
6 cze 20:08