Symbol Newtona
6latek: Takie zadanie
n!= (n−4)!(n−3)(n−2)(n−1)n
Po uproszczeniu dostane
(n−3)(n−2)(n−1)n=840
n
4−6n
3+11n
2−6n−840=0
W(−1)≠0 W(1)≠0
W(−2)≠0 W(2)≠0
W(−3)≠0 W(3)≠0
W(−4)=0
(n
4−6n
3+11n
2−6n−840):(n−4)
= n
3−10n
2+51n−210
Znalazlem pierwiastek n=7
Dalszych nie znalazłem
Odpowiedz to n=7
czy istnieje jakiś krótszy sposób na to bo te obliczenia w tej postaci to meczarnia jest
6 cze 19:12
agata:
a może tak:
n(n−3)(n−2)(n−1)=840
(n2−3n)(n2−3n+2)=840 n2−3n=t
t(t+2)=840
t2+2t−840=0
6 cze 19:22
Mila:
Masz iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych w liczniku.
Ja bym liczyła metodą prób.
6 cze 19:23
6latek: Dziekuje Wam
6 cze 19:29