male zadanie.
nIceK.: Małe pytanko.
Mamy delte =
√80 czyli = 4
√5
i mamy
np:
x= 6 − 4
√5 : 2 =

Jaki będzie tego wynik.
Prosiłbym o rozpisanie tego i czy coś się skraca czy też nie. Wiem, ze może jest to banalne ale
chciałbym by ktoś to rozpisał i podał wynik.
6 cze 18:54
6 cze 19:01
nIceK.: rozumiem, że 6 i 2 się skracają dlatego 3 , ale dlaczego 2√5 ?
6 cze 19:05
zef: Skracasz cały licznik a nie tylko 1 element
6 cze 19:07
Mila:
| 6−4√5 | | 2*(3−2√5) | |
| = |
| =3−2√5 |
| 2 | | 2 | |
6 cze 19:09
agata: | 6−4√5 | | 2(3−2√5) | |
| = |
| =3−2√5 |
| 2 | | 2 | |
6 cze 19:10
Jack: | 6−4√5 | | 6 | | 4√5 | |
| = |
| − |
| = 3 − 2√5 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6 cze 19:35