pochodna
Benny: Niech dane będą funkcje u, v, w:R2 → R oraz F:R3 → R. Zakładamy, że są one różniczkowalne.
Niech G(x,y):=(u(x,y), v(x,y), w(x,y)) dla x∊R2. Proszę zapisać, w jaki sposób wyraża się
pochodna funkcji G w punkcie (x,y)∊R2.
6 cze 18:51
Benny:
6 cze 20:28
jc: Przecież wczoraj czy przedwczoraj sam sobie odpowiedziałeś.
[ ux uy ]
[ vx vy ] = G'
[ wx wy ]
Czy w zadaniu nie pytano o pochodną złożenia FG ?
Wtedy
(FG)x = Fu * ux + Fv * vx + Fw * wx
(FG)y = Fu * uy + Fv * vy + Fw * wy
Zauważ, że pochodna złożenia, jest złożeniem pochodnych (iloczynem macierzy).
F' = [Fu, Fv, Fw]
(FG)' = F' G'
6 cze 20:48
Benny: Właśnie coś mi się nie zgadzało i wydaje mi się że chodzi o złożenie. Eh... źle przepisałem
G(x, y):=F(u(x,y), v(x,y), w(x,y))
Nie widzę jak to jest złożone, ale po Twoim poście wnioskuje, że F(G(x,y))?
6 cze 20:53