as
SASA:

Obwód trójkąta równobocznego ABC jest równy 3a. Punkty D,E i F należą odpowiednio do boków AB
, BC , AC tego trójkąta przy czym |AD| = |BE| = |CF| = x . Wyznacz wartość x , dla której
obwód trójkąta DEF jest najmniejszy
α=60
Y= P{a
2 − 3ax + 3x
2} − twierdzenie cosinusów
zastanawiam sie jak mogę opisać X za pomocą a
6 cze 18:49
Leszek: ΔDEF jest równoboczny o boku y
z twierdzenia cosinusów y 2 = a2 − 3ax + 3x2
obwód ΔDEF = 3y = 3*√a2 − 3ax + 3x2
jest to funkcja jednej zmiennej x , oblicz jej pochodną i dalej z warunków na ekstrema
funkcji
6 cze 19:02
agata:
albo zbadaj funkcję pod pierwiastkiem−−> f. kwadratowa
g(x)=3x2−3ax+a2
6 cze 19:13
Leszek: TAK, o ile nie znasz rachunku różniczkowego
6 cze 19:18
SASA: a faktycznie jest to funkcja jednej zmiennej przez to a sie mylę
6 cze 19:46