Zbadać przebieg zmienności funkcji i naszkicować jej wykres
karola:
6 cze 18:23
karola: licząc dziedzine biorę tylko x+1 ? czy (x+1)2 ?
6 cze 18:27
6latek: Df= ℛ\{−1}
6 cze 18:34
6latek: (−1+1)=0
(−1+1)2=0
(−1+1)3=0
(−1+1)4=0
itd. wiec bierzesz (x+1)
6 cze 18:37
karola: ok dziękuje, a licząc miejsca zerowe podstawiam za y zero i w dalszej częsci obliczeń mnoże
przez odwrotnosc ?
6 cze 18:46
zef: 0=x2+2x+25
6 cze 18:48
karola: delta ? jak delta wychodzi ujemna to co dalej ?
6 cze 18:56
zef: Delta ujemna − brak miejsc zerowych w R.
W tym przypadku cały wykres znajduje się nad osią X
6 cze 19:01
karola: a czy mogłabym prosić o pomoc w pozostałych elementach zadania ? tj. granic na koncach
przedziałow, asymptot, przedzialow monotonicznosci, ekstremy, przedziały wkleslosci i
wypuklosci, punkty przeciecia oraz o rysunek wykresu funkcji
6 cze 19:40
zef: Licz pochodną sprawdzimy
6 cze 19:42
Janek191:
| | x2 + 2x + 25 | |
lim f(x) = lim |
| = |
| | x2 +2 x + 1 | |
x →−
∞ x→−
∞
| | 1 +2x + 25x2 | |
= lim |
| = 1 |
| | 1 + 2x + 1x | |
x→ −
∞
oraz
lim f(x) = 1
x→+
∞
6 cze 19:48
Janek191:
Asymptoty:
Pozioma y = 1
Pionowa x = − 1
6 cze 19:49
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
W mianowniku ma być |
| , a nie |
| |
| | x2 | | x | |
6 cze 19:51
Janek191:
| | 1 − 2 + 25 | |
lim f(x) = |
| = +∞ |
| | 0+ | |
x→ − 1
−
oraz
| | 1 − 2 + 25 | |
lim f(x) = |
| = +∞ |
| | 0+ | |
x→− 1
+
6 cze 19:54
Janek191:
W ( − ∞, − 1) funkcja rośnie
W ( − 1, +∞ ) funkcja maleje
6 cze 19:55
karola: | | (x2+2x+25) | |
y= |
| =U{(x2+2x+25)'*(x+1)2]−(x2+2x+25)*(x+1)2}{(x+1) |
| | (x+1)2 | |
| | (2x)+(2*(x)'+0)*(x+1)2−(x2+2x+25*(2*(x+1)2*(x+1)2 | |
2}= |
| a pochodna dobrze |
| | ((x+1)2)2 | |
robie ?
6 cze 21:24
zef: | | (2x+2)(x+1)2−(x2+2x+25)(2(x+1)) | |
y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
| | (2x+2)(x2+2x+1)−(x2+2x+25)(2(x+1)) | |
y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
| | (2x3+4x2+2x+2x2+4x+2)−[(x2+2x+25)(2x+2)) | |
y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
| | (2x3+4x2+2x+2x2+4x+2)−[2x3+2x2+4x2+4x+50x+50] | |
y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
| | 2x3+4x2+2x+2x2+4x+2−2x3−2x2−4x2−4x−50x−50] | |
y'= |
| |
| | (x+1)4 | |
Mam nadzieję że nigdzie się nie pogubiłem
6 cze 21:28
zef: | −48(x+1) | | −48 | |
| = |
| |
| (x+1)4 | | (x+1)3 | |
Po skróceniu masz taką postać.
6 cze 21:30