Wyznacz dziedzine
JP2GMD : Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej określonej wzorem: mianownik to
X3+3x2−9x+5
Grupowanie nie podchodzi, x−a nie mogę wyciągnąć bo 5, nie jest to równanie kwadratowe
W jaki sposób to rozwiązać?
6 cze 18:06
6latek: A twierdzenie Bezout tez nie działa tutaj ?
6 cze 18:07
JP2GMD : Oj, nie wiem co to, muszę poszukać
6 cze 18:09
JP2GMD : Z tego co przeczytałem to nie mam żadnego (x−a) przez które mógłbym podzielić
6 cze 18:11
6latek: MOwi jakie liczby mogą być pierwiastkami równania wielomianowego
Tutaj ±1 ±5
W(1)= 1+3−9+5= −5+5=0 (mamy go
(x3+3x2−9x+5):( x−1) = licz
6 cze 18:12
6latek: czyli pierwiastek x=1 już mamy
Reszte o lie istnieja to policz
6 cze 18:14
JP2GMD : Wyszło mi że schematu Hornera że wychodzi x2+4x−5 co daje Δ=36 i pierwiastki 1 i −5 które się
zgadzają, dziękuję
6 cze 18:22
JP2GMD : Wyszło mi że schematu Hornera że wychodzi x2+4x−5 co daje Δ=36 i pierwiastki 1 i −5 które się
zgadzają, dziękuję
6 cze 18:22
JP2GMD : Wyszło mi że schematu Hornera że wychodzi x2+4x−5 co daje Δ=36 i pierwiastki 1 i −5 które się
zgadzają, dziękuję
6 cze 18:23
JP2GMD : Przepraszam za spam
6 cze 18:23
6latek: To twierdzenie mowi nam o tym ze pierwiastkow równania nalezy szukac wśród dzielników wyrazu
wolnego
U nas wyraz wolny to 5 wiec jego dzielniki to ±1i ±5
6 cze 18:32
agata:
ja znam inne twierdzenie Bezout....choć z tego, o którym piszesz też korzystam w takiej
sytuacji
6 cze 19:27