Którym wyrazem podanego ciągu geometrycznego jest liczba x?
Matematyk ;d: Którym wyrazem podanego ciągu geometrycznego jest liczba x:
a1=16 a2=12 x=6 i 3/4 jak wykonać ?
6 cze 16:54
bibis:
| | a2 | | 12 | | 3 | | 3 | | 27 | |
q= |
| = |
| = |
| i an= 6 |
| = |
| |
| | a1 | | 16 | | 4 | | 4 | | 4 | |
a
n=?
a
n= a
1*q
n−1
| 27 | | 27 | | 1 | | 3 | |
| =16*qn−1 ⇒ qn−1= |
| * |
| = ( |
| )3 |
| 4 | | 4 | | 16 | | 4 | |
| | 3 | |
qn−1=( |
| )3 ⇒ n−1=3 ⇒ n=4 |
| | 4 | |
6 cze 17:16
Matematyk ;d: Dziękuję
6 cze 17:23