ekstrema funkcji dwóch zmiennych
przejety?: Zbadaj ekstremum funkcji.
f(x,y)=x2y+3xy−2y3
pochodna po x wyszla mi taka:2xy+3y
pochodna po y wyszla mi taka: x2+3x−6y2
2xy+3y=0
x2+3x−6y2=0
2xy+3y=0
y(2x+3)=0
y=0 x=−3/2
P1=(−3/2;0)
licze druga pochodna
po x 2y
poy −12y
mieszana 2
2y 2
A=
2 −12y
w(a)=−4
brak ekstrema w tym punkcie
dobrze? a jezeli jest jakis blad prosze wskazac gdzie
6 cze 15:56
Leszek: dlaczego pominąłeś drugie równanie : x2 +3x −6y2 = 0
po podstawieniu y = 0 otrzymasz pozostałe punkty
P2(0;0) oraz P3(−3;0)
6 cze 19:09