Wyznaczanie drugiego miejsca zerowego
Nikodrys: Miejscem zerowym funkcji kwadratowej jest liczba −3. Wyznacz drugie miejsce zerowe, jeśli
wierzchołkiem jest punkt W=(2,4). Podaj zbiór wartości tej funkcji.
6 cze 15:22
Janek191:

x
1 = − 3
p = 2
więc
−3 + x
2 = 2*2 = 4
x
2 = 4 + 3 = 7
===========
f(x) = a*( x + 3)*(x − 7)
| | 4 | |
f(2) = 4 więc a*(2 + 3)*( 2 − 7) = 4 ⇒ − 25 a = 4 ⇒ a = − |
| < 0 |
| | 25 | |
zatem
ZW = ( −
∞, 4)
============
6 cze 15:53
Janek191:
x2 = 4 + 3 = 7
===========
6 cze 15:54