Calki pomocy
Paluu: calka (3x−1)/sqrt(x2+2x+5)
6 cze 14:37
Mariusz:
√x2+2x+5=t−x
x
2+2x+5=t
2−2tx+x
2
2x+5=t
2−2tx
2tx+2x=t
2−5
x(2t+2)=t
2−5
| 2t2+2t−t2+5 | | 1 | t2+2t+5 | |
t−x= |
| = |
|
| |
| 2t+2 | | 2 | t+1 | |
| 2t(2t+2)−2(t2−5) | |
dx= |
| dt |
| (2t+2)2 | |
1 | | 3t2−2t−17 | t+1 | t2+2t+5 | |
| ∫ |
|
|
| dt |
2 | | (t+1) | (t2+2t+5) | (t+1)2 | |
1 | | 3(t2+2t+1)−8t−20 | |
| ∫ |
| dt |
2 | | (t+1)2 | |
1 | | 3(t2+2t+1)−8(t+1)−12 | |
| ∫ |
| dt |
2 | | (t+1)2 | |
1 | | 8 | | 12 | |
| (∫3dt−∫ |
| dt−∫ |
| dt) |
2 | | t+1 | | (t+1)2 | |
1 | | 12 | |
| (3(t+1)+ |
| −8ln|t+1|)+C |
2 | | (t+1) | |
1 | | (t+1)2+4 | |
| (3 |
| −8ln|t+1|)+C |
2 | | (t+1) | |
| t2+2t+5 | |
(3 |
| −4ln|t+1|)+C |
| 2(t+1) | |
3
√x2+2x+5−4ln|x+1+
√x2+2x+5|+C
7 cze 05:10
Mariusz:
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√ax2+bx+c=(x−x1)t b2−4ac>0
Powyższe dwa podstawienia wystarczą bo gdy a>0 to możemy użyć pierwszego podstawienia
a gdy a<0 to możemy założyć że b2−4ac>0 inaczej trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem byłby
stale ujemny
Jest jeszcze jedno podstawienie
√ax2+bx+c=xt+√c
które to czasami prowadzi do całki która wymaga mniej obliczeń
7 cze 06:44
7 cze 07:57
azeta: | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| podstawienie x+1=sinht |
| √x2+2x+5 | | √(x+1)2+1) | |
dx=coshtdt
cosh
2t−sinh
2t=1 => cosh
2t=sinh
2t+1
| coshtdt | |
∫ |
| =∫dt=t+C |
| √cosh2t | |
x+1=sinht
2(x+1)e
t=e
2t−1
e
2t−2(x+1)e
t−1=0
Δ=4(x+1)
2+4
√Δ=2
√(x+1)2+1
e
t1=U{2(x+1)+2
√(x+1)2+1{2}=x+1+
√(x+1)2+1
e
t2=x+1−
√(x+1)2+1)
t
1=ln(x+1+
√(x+1)2+1)
t
2=ln(x+1−
√(x+1)2+1))
wyrażenie pod logarytmem2 jest zawsze ujemne więc bierzemy pod uwagę t
1
| dx | |
zatem ∫ |
| =ln(x+1+√(x+1)2+1)+C |
| √x2+2x+5 | |
7 cze 10:44