Szeregi
Kuba: Zbadaj zbieżność szeregu:
6 cze 14:21
Kuba:
6 cze 16:55
ICSP: Kryterium Cauchego.
6 cze 17:16
Kuba: Nie wiem jak tu je zastosować
6 cze 17:27
ICSP: Stosuje się za każdym razem tak samo.
6 cze 17:29
Leszek: lepiej zastosować kryterium de'Alemberta
| | an+1 | |
lim |
| <1 dla n→∞ , wówczas szereg ∑an jest zbieżny |
| | an | |
| | 4n+1 | | 4n+5 | |
w tym zadaniu an = |
| oraz an+1= |
| |
| | √n3n*3 | | 3√3n*(n+1) | |
| | an+1 | |
zatem lim |
| = √3/3 <1 dla n→∞ |
| | an | |
czyli szereg jest zbieżny
kryterium Cauchy'ego praktycznie daje szbkie rozwiązania dla szeregów w postaci
a
n =
n√bn
6 cze 18:46