wykres funkcji
jusia : naszkicuj wykres funkcji f(x)=2x+1−2
6 cze 11:21
Jerzy:
1) y = 2x
2) y = 2x+1 ( przesunięcie o 1 w lewo )
3) y = 2x+1 − 2 ( przesuniecie o 2 w dół )
6 cze 11:28
jusia : ja jak mam naszkicować wykres funkcji Jeży mógłbyś mi narysować
6 cze 11:31
6 cze 11:32
jusia : sory pomyliłam się
6 cze 11:33
jusia : pytam bo ja funkcji nie cierpie a mam na egzamin więc chcę być przygotowana do egzaminu
i zdać do klasy 3
6 cze 11:34
Janek191:

f(x) = 2
x + 1 − 2
Rysujemy wykres funkcji g(x) = 2
x
i przesuwamy go o wektor [ − 1, − 2] otrzymując wykres funkcji f.
−−−−−−−−−−−−−−−−
Wykres funkcji g
g(x) = 2
x
Robimy tabelkę :
| | 1 | | 1 | |
x = − 2 to g( −2) = 2−2 = |
| = |
| A = ( −2, U{1}{4]) |
| | 22 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
x = − 1 to g(−1) = 2−1 = |
| B = ( − 1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x = 0 to g(0) = 2
0 = 1 C = ( 0, 1)
x = 1 to g(1) = 2
1 = 2 D = ( 1, 2)
x = 2 to g(2) = 2
2 = 4 E = ( 2, 4)
Zaznaczamy te punkty na płaszczyźnie z prostokątnym układem współrzędnych a następnie przez nie
prowadzimy linię krzywą wykładniczą ( niebieska)
6 cze 11:45
Janek191:
Rychło w czas wzięłaś się za naukę

!
6 cze 11:49
jusia : nie ja mam 17 czerwca i ja zapominam i z tym mam problem
6 cze 12:07
jusia : ale dziękuje że pomogłeś mi

obym nie zapominała
6 cze 12:09