Rownanie prostej
CASIO: Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A(0,1) i przecinajacej okrag x
2+y
2=4 w
| | 1 | |
takich punktach M, N, ze MN = 3 |
| |
| | 2 | |
6 cze 11:11
CASIO: y=ax+b, a jesli przechodzi przez (0,1) to b=1, czyli
y=ax+1
N = (n
1, n
2) i M = (m
1, m
2) − naleza do okregu :
| ⎧ | m12 + m22 = 4 | |
| ⎩ | n12 + n22 = 4 | czyli,
|
m
12 + m
22 = n
12 + n
22
| ⎧ | m2 = m1 + 1 | |
| ⎩ | n2 = n1 + 1 | bo punkty tez naleza do prostej.
|
| | 1 | |
|MN| = √(n1 − m1)2 + (n2 − m2)2 = 3 |
| |
| | 2 | |
| | 49 | |
(n1 − m1)2 + (n2 − m2)2 = |
| . i co dalej ? Prosze o pomoc  |
| | 4 | |
6 cze 11:40
CASIO: | | ⎧ | m2 = m1a + 1 | |
| Sorki mialo byc | ⎩ | n2 = n1a +1 |
|
6 cze 11:42
CASIO: ?
6 cze 15:40
jc:
49/4 = (1+a2)(n1 − m1)2
n12 + (an1+1)2 = 4
m12 + (am1+1)2 = 4
(1+a2) n12 + 2a n1 + 1 = 4
(1+a2) m12 + 2a m1 + 1 = 4
49/4 = (1+a2)(n1−m1)2 = Δ = (2a)2 + 12 (1+a2)
16 a2 = 49/4 − 12 = 1/4
a = ± 1/8
Sprawdź rachunki!
6 cze 15:55
CASIO: Super! Dziekuje bardzo za pomoc
6 cze 16:07