help
anonim: Wykaż, że funkcja wielomianowa W(x)=x4+2x3+3x2+2x+2 przyjmuje wartości dodatnie dla każdego
x∊R.
wyznacz brakujące współczynniki wielomianu w(x) =ax3+10x2+cx+d wiedząc że suma wszystkich
współczyników Tego wielomianu jest równa 4, wielomian przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę
16 i suma współczynników przy wyrazach stojących na miejscach parzystych jest równa sumie
współczynników przy wyrazach stojących na miejscach nieparzystych przedstaw wielomian W(x) w
postaci iloczynu czynników liniowych
6 cze 07:24
Mariusz:
W(x)=(x2+x+1)2+1
a+10+c+d=4
−8a+40−2c+d=16
a+c=10+d
a+c+d=−6
−8a−2c+d=−24
a+c−d=10
a+c+d=−6
2c+3d=−24
d=−8
d=−8
2c−24=−24
c=0
a−8=−6
a=2
2x3+10x2−8=0
2(x3+5x2−4)=0
2(x3+1+5x2−5)=0
2((x+1)(x2−x+1)+5(x+1)(x−1))=0
2(x+1)(x2−x+1+5x−5)=0
2(x+1)(x2+4x−4)=0
2(x+1)((x+2)2−8)=0
2(x+1)(x+2−2√2)(x+2+2√2)=0
6 cze 07:44