Równania trygonometryczne
Alky: Równanie wygląda następująco 2sinx*cosx−2sinx+cosx=1
Nie mogę sie tu dopatrzeć żadnego wzoru. Może ktoś inny się dopatrzył ?
5 cze 23:27
Jack: 2sinxcosx = sin 2x
Jednak jesli chcesz policzyc przyklad to zrob to tak
1) przenies 1 na lewo
2) wyciagnij 2sinx przed nawias
5 cze 23:29
Jack: 2sinx(cosx −1) + cosx −1=0
2sinx(cosx −1) −(cosx−1) =0
(cosx −1)(2sinx −1) =0
Dalej juz dasz rade
5 cze 23:30
Alky: Okej, super wielkie dzięki
5 cze 23:33
Mila:
2sinx*cosx−2sinx+cosx−1=0
2sinx*(cosx−1)+(cosx−1)=0
(cosx−1)*(2sinx+1)=0
Rozwiązuj dalej sama.
5 cze 23:34
Jack: Cos chyba zle napisalem. Powinno byc
2sinx(cosx −1) + (cosx −1)=0
(cosx −1)(2sinx +1) =0
Teraz dobrze.
5 cze 23:34
Leszek: nalezy pogrupowac
2*sinx*cosx−2sinx +cosx−1=0
2*sinx*(cosx−1)+(cosx−1)=0
(cosx−1)*(2*sinx+1)=0
Zatem cosx=1 lub sinx=−1/2
i dalej rozwiaz sam
5 cze 23:35
Alky: Widziałem
Jack , ale i tak potrzebowałem tylko naprowadzenia bo dostałem jakiejś zaćmy

Tobie również dziękuję na pomoc Leszku
5 cze 23:37
Alky: I Mili. Kurcze ale zaatakowaliście ^^
5 cze 23:38