Zmienna X ma rozkład jednostajny na przedziale (-1, 1), obliczyć...
Michał: Zmienna X ma rozkład jednostajny na przedziale (−1, 1):
a) Obliczyć P(−0,5 < X ≤ 0,75);
b) Wyznaczyć liczbę x, dla której P(−x < X < x)=0,9.
Zawiesiłem się na tym.
a=−1, b=1
f(x)={ 1/(b−a) dla a ≤ x ≤ b
{ 0 dla x < a x > b
Tyle znalazłem, ale nie wiem co mam z tym zrobić, proszę o wskazówki.
5 cze 22:43
yht:
a) z proporcji
długość przedziału (−1,1) jest równa 2, bo 1−(−1) = 2
długości przedziału 2 odpowiada prawdopodobieństwo P=1
obliczam długość przedziału (−0.5 , 0.75)
0.75−(−0.5) = 1.25
dł. przedziału −−−−−− prawdopodobieństwo
2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1
1.25 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x
2x = 1.25 |:2
x = 0.625
Odp. P(−0.5 < X ≤ 0.75) = 0.625
b)
Obliczam długośc przedziału (−x,x):
x−(−x) = 2x
dalej też z proporcji:
dł. przedziału −−−−−− prawdopodobieństwo
2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1
2x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 0,9
2x = 2*0.9
2x = 1.8 |:2
x = 0.9
Odp. Szukaną liczbą jest x = 0.9
5 cze 22:52
Michał: Super, dzięki wielkie. Jeszcze takie, pewnie trywialne, pytanie.
Skąd wniosek, że dla przedziału o rozpiętości 2, prawdopodobieństwo jest równe 1?
5 cze 22:56
yht:
Wydaje mi się że z treści zadania wynika, że ta zmienna X przyjmuje wartości wyłącznie z
przedziału (−1,1)
Więc prawdopodobieństwo że przyjmie wartośc z przedziału (−1,1) wynosi oczywiście P=1
Tych proporcji można używać tylko dlatego, że rozkład jest jednostajny czyli zmienna X
przyjmuje każdą z wartości z przedziału (−1,1) z jednakowym prawdopodobieństwem
W każdym innym przypadku (m . in. rozkład normalny, wykładniczy itd.) te proporcje nie działają
5 cze 23:01
Michał: Czyli jeśli w innym, analogicznym zadaniu spotykam się z przedziałem (50, 75), to
dla jego rozpiętości równej 25, prawdopodobieństwo też będzie wynosiło 1? Oczywiście
tutaj również mam do czynienia z rozkładem jednostajnym.
5 cze 23:16
yht:
dokładnie będzie tak jak piszesz
6 cze 10:34