matematykaszkolna.pl
Rozwiąż nierówności imię lub nick:
(x+2)(x+1)  

≥ −3x
x2−|x|−2  
Z góry dziękuję za pomoc emotka
5 cze 22:31
Jack: rozpatrujesz 2 przedzialy 1) dla x<0 2) dla x≥0 zatem 1) dla x <0 , zalozenie x≠ − 2, x≠1
(x+2)(x+1) 

≥ − 3x
x2+x−2 
x2+x−2 = (x−1)(x+2) zatem nasza nierownosc
(x+2)(x+1) 

≥ − 3x
(x−1)(x+2) 
(x+1) 

≥ − 3x
(x−1) 
(x+1) 3x(x−1) 

+

≥ 0
(x−1) x−1 
3x2 − 3x + x + 1 

≥ 0
x−1 
3x2 − 2x +1 

≥0
x−1 
(3x2 − 2x +1)(x−1) ≥ 0 zaznaczamy jedynke i rysujemy wezyk (bo w pierwszym nawiasie brak msc zerowych) wychodzi nam x∊(1;) uwzgledniajac zalozenie 1) czyli x<0 wychodzi nam ze x∊∅ (zbior pusty) 2)dla x≥0 , zalozenie x≠2, x≠ −1
(x+2)(x+1) 

≥ − 3x
x2−x−2 
(x+2)(x+1) 

≥ − 3x
(x+1)(x−2) 
(x+2) 

≥ − 3x
(x−2) 
(x+2) 3x(x−2) 

+

≥ 0
(x−2) x−2 
3x2 − 6x + x + 2 

≥ 0
x−2 
3x2 − 5x + 2 

≥0
x−2 
(3x2−5x+2)(x−2) ≥ 0 (3x−2)(x−1)(x−2)≥0
 2 
x∊<

;1> U (2;)
 3 
uwzgledniajac zalozenie poczatkowe − x≥0 zatem rozwiazanie to przedzial
 2 
x∊<

;1> U (2;)
 3 
5 cze 22:54
imię lub nick: Dziękuję bardzo wszystko już rozumiem jeszcze jedno pytanie tylko między 1) i 2) będzie znak i czy lub ?
5 cze 23:12
Jack: suma rozwiazan, wiec lub.
5 cze 23:13