kombinatoryka
Dominika: ile jest wszystkich liczb parzystych trzycyfrowych, w ktorych zapisie nie wystepuja cyfry 7 i 9
oraz zadna cyfra się nie powtarza?
5 cze 21:44
Ajtek:
Jakieś pomysły masz?
5 cze 21:49
Dominika: zrobila by to tak,.
na pierwszym miejscu moze być − 1,2,3,4,5,6,8 (7 liczb)
na drugim miejscu moze być − 0,1,2,3,4,5,6,8, ( 8 liczb − 1 liczba (bez powtorzeń) − 7 )
na trzecim miejscu moze byc − 0,2,4,6,8 ( 5 liczb)
Czyli 7*7*5 = 245
Tylko ze wiem ze to jest zle ...
5 cze 21:53
Ajtek:
Zacznij od końca, liczba ma być parzysta, (ile możliwości?) ile zostanie parzystych cyfr po
wykorzystaniu tej jednej?
Następnie wróć do cyfry setek i dziesiątek, pamiętaj o ilości cyfr parzystych pozostałych!
5 cze 21:57
Dominika: no to przy setkach moze być − 0,2,4,6,8 ( 5 cyfr)
przy dziesiątkach − 1,2,3,4,5,6,8 − 0 odrzucam jako parzyste, ( 7 cyfr )
przy jednostkach − 2,3,4,5,6,8 ( 5 cyfr )
czy o to chodzi ?
5 cze 22:00
Ajtek:
Nie, od końca, liczba parzysta, czyli zaczynamy od jedności

.
5 cze 22:01
Ajtek:
no to przy setkach moze być − 0,2,4,6,8 ( 5 cyfr)
i czy widziałaś liczbę trzy cyfrową postaci 012?

.
5 cze 22:02
Dominika: bu. pomyliłam jednostki, setki i dziesiątki na jakich miejscach się znajdują...
no to na jednosci moze byc 0,2,4,6,8 czyli zostaja pozniej 4 parzyste i 3 nieparzyste
5 cze 22:06
Dominika: nie, na pierwszym miejscu 0 zawsze odrzucam.
5 cze 22:07
Ajtek:
No właśnie, czy zadanie rozwiązane?
5 cze 22:08
Dominika: hm. a teraz nasunął mi się takich pomysł.
mam do dyspozycji liczby parzyste i nieparzyste. mam utworzyć liczbę parzystą więc mogę zrobić
liczby :
PPP , PNP , NNP, oraz NPP ( p − parzysta, n − nieparzysta)
P= 0,2,4,6,8 N= 1,3,5
PPP − 4*4*3 = 48 lub
PNP − 4*3*4 = 48 lub
NNP − 3*2*5 = 30 lub
NPP − 3*5*4=60 lub
czyli razem mozemy otrzymać 48+48+30+60= 186
czy to jest dobrze rozwiązane?
5 cze 22:14
Ajtek:
Nie podoba mi się to. PPP w kolejności setki, dziesiątki, jedności. Liczba parzysta, na miejscu
jedności może stać 5 cyfr, u Ciebie tylko 3.
5 cze 22:21
Ajtek:
W przypadku PNP jest podobnie.
5 cze 22:22
Dominika: bo gdybym zaczęła od jedności to by było 3*4*5 ...
czyli może tak być tylko liczone od jednosci ?
5 cze 22:23
Ajtek:
W tym przypadku nawet musi, liczba ma być parzysta

O parzystości/nieparzystości liczby
decyduje cyfra jedności.
5 cze 22:25
Dominika: PPP − 3*4*5=60
PNP − 4*3*5 = 60
NNP − 3*2*5 = 30
NPP − 3*4*5= 60
czyli 210 ?
5 cze 22:25
Ajtek:
W PNP trzeba rozbić to na dwa, 0 na końcu lub oraz inna liczba niż 0 na końcu.
Determinuje to nam cyfry na miejscu setek.
5 cze 22:29
Ajtek:
W PPP podobnie.
5 cze 22:29
Dominika: czy w PPP tez trzeba rozbic na 2 ?
5 cze 22:29
Dominika: PNP −
− z 0 na koncu − 3*4*1
− bez 0 . i teraz nie wiem ktore.
a) 3*4*4
b) 2*3*4
nie wiem czy mam brać wgl 0 pod uwagę jezeli nie wystepuje ono na koncu
5 cze 22:35
Ajtek:
Dominika więcej nie pomogę spać pora, rano do pracy wstaję. Mam nadzieję, ze sobie
poradzisz.
Pozdrawiam!
5 cze 22:36
yht:
PNP bez zera to będzie 3*3*4
4 sposoby cyfry jedności (2,4,6,8)
3 sposoby cyfry dziesiątek (1,3,5)
3 sposoby cyfry setek (2,4,6,8 bez tej co jest cyfrą jedności)
akurat w PNP nie bierzemy w ogóle zera pod uwagę bo jeśli zakładamy że nie występuje na końcu,
to na początku też nie może
5 cze 22:47
Mila:
22:14 masz dobrze.
Cyfr nieparzystych masz do dyspozycji tylko 3 ( bo nie występuje 7 i 9)
5 cze 23:29