wyrażenia wymierne - zadanie z deltą
crisssssu: Cześć, ktoś mi musi wytłumaczyć przykład z deltą z tematu o wyrażeniach wymiernych.
x2+4x+4
−−−−−−−−−−−
x4−16
wzór na delte to b2−4ac, będzie równa 0, i co dalej?, jak dalej sobie porazić z tym
przykładem?
5 cze 20:54
ICSP: x2 + 4x + 4 = (x+2)2 − wzory skróconego mnożenia.
5 cze 20:57
crisssssu: który?
5 cze 20:58
Janek191:
| | (x + 2)2 | | x +2 | |
... = |
| = |
| |
| | ( x − 2)*( x + 2)*(x2 + 4) | | (x −2)*(x2 + 4) | |
5 cze 21:00
Janek191:
( a − b)*(a + b) = a2 − b2
5 cze 21:00
crisssssu: nie moge ogarnąć jak obliczyc ze wzoru skróconego mnożenia tak żeby wyszło (x+2)
2 
może ktoś to fajnie czytelnie rozpisać i opisać?
5 cze 21:06
crisssssu: np. x2−10x+6=(x−5)2
dobrze?
5 cze 21:22
crisssssu: 2x2+12x+18=(2x+6)2
dobrze?
5 cze 21:24
ICSP: pierwsze tak. Drugie nie.
5 cze 21:25
crisssssu: jak powinno być?
5 cze 21:26
crisssssu: (x+6)2 ?
5 cze 21:26
ICSP: 2(x+3)2
5 cze 21:27
crisssssu: Dzięki
5 cze 21:28
crisssssu: a przykład:
2x2−7x−4
?
5 cze 21:30
crisssssu: 2x4+4x3+23
5 cze 21:31
crisssssu: ?
5 cze 21:31
Jack: ?
2x
2 −7x − 4 = 0
Δ = 49 + 32 = 81
√Δ = 9
w postaci iloczynowej a(x−x
1)(x−x
2)
wyglada to tak
5 cze 21:44