szereg
magda: Zbadać zbiezność szergu ∑(1−lnn/n)n.
5 cze 20:38
Leszek: dla n→∞ n>>>ln(n) ; ponieważ lim ln(n)/n = 0 , wg reguły de'Hospitala
zatem
an=[1−ln(n)]n ; lim an = e dla n→∞ ;czyli nie jest spełniony warunek
konieczny zbieżności szeregu liczbowego i ten szereg jest rozbieżny
5 cze 21:01
Leszek: w zapisie an jest błąd
powinno być
an = [1−ln(n)/n]n
lim an ≠ 0
dalej jest dobrze
5 cze 21:12
jc: an →0. Stawiam, że szereg nie jest zbieżny.
5 cze 22:56
magda: a co wynika z tego że an →0?
5 cze 23:06
g:
Ten ciąg wygląda na zbieżny do ciągu 1/n, chociaż nie umiem tego ściśle udowodnić.
5 cze 23:17
jc: Nic, po prostu odniosłem się do wcześniejszego wpisu.
Nie wiem, czy szereg jest zbieżny.
5 cze 23:21
jc: Wystarczyłoby pokazać, że an > 1/(2n) i mielibyśmy odpowiedź, że szereg
jest rozbieżny. Ale jak to zrobić?
5 cze 23:54
magda: Czyli Leszek żle to rozwiązał?
6 cze 08:24
jc:
(1−t)et+t2 ≥ 1 przynajmniej dla t ∊ {0,1/2], funkcja rosnąca.
1 − t ≥ e−t − t2
(1−t)n ≥ e−nt − nt2
Podstawiam t = (ln n) / n
(1 − (ln n)/n )n ≥ (1/n) * e− (ln n)2 / n ≥ 1/(ne) bo (ln n)2 / n ≤ 1
Dlatego rozpatrywany szereg jest rozbieżny.
6 cze 10:34