Zadania z funkcji wykładniczej i logarytmicznej.
Haylash: 1. Dana jest funkcja wykładnicza f(x)=(1/2)x+1−2
Naszkicuj jej wykres i podaj miejsca zerowe
2. Oblicz
a) log3 z 9
b)log7Pierwiastek z 7
c)log1/2 z 8
d)log 0.01
3. Oblicz:
a) 91−log3 z 5
b) log6 z 4+2 log6 z 3 −−kreska ułamkowa−− log12 − log 6/5
5 cze 20:38
Janek191:
| | 1 | |
z.1 f(x) =( |
| ) x + 1 − 2 ? |
| | 2 | |
5 cze 20:43
Janek191:
z.3
a) log
3 9 = x ⇔ 3
x = 9 ⇔ 3
x = 3
2 ⇔ x = 2
| | 1 | |
b) log7 √7 = |
| , bo 712 = √7 |
| | 2 | |
5 cze 20:45
6latek: Do zadania nr 1 .
Żeby narysowac wykres jakiejkolwiek funkcji należy zrobić tabelke
Taka robiles/as w szkole podstawowej i gimnazjum
5 cze 20:46
Janek191:
c) ... = − 3
d) ... = − 2
5 cze 20:46
Janek191:
z.3
a) 91 − log3 5 = ?
5 cze 20:47
Haylash: Janek191 tak, chodzi o taki właśnie zapis w pierwszym zadaniu.
I czy mógłbyś podać rozwiązanie do pkt. c oraz d?
5 cze 21:16
Janek191:
| | 1 | |
z.1 Rysujemy wykres funkcji g(x) = ( |
| )x |
| | 2 | |
i przesuwamy go o wektor [ −1, −2].
5 cze 21:53
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
c) log12 8 = x ⇔ ( |
| )x = 8 = 23 = ( |
| )−3 ⇔x = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
5 cze 21:55
Janek191:
| | 1 | |
log 0,01 = x ⇔ log10 0,01 = x ⇔ 10x = |
| ⇔ x = − 2 |
| | 100 | |
5 cze 21:56
Janek191:
z.3 a)
| | 9 | | 9 | | 9 | |
91 − log3 5 = |
| = |
| = |
| = |
| | 9log3 5 | | (32)log3 5 | | 32 log3 5 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3log3 52 | | 52 | | 25 | |
5 cze 22:02
Haylash: Dziękuje Ci ślicznie.
6 cze 06:24
Janek191:
| | log6 4 + 2 log6 3 | |
b) |
| = |
| | log 12 − log 65 | |
| | log6 4 + log6 32 | | log6 4 + log6 9 | |
= |
| = |
| = |
| | | | | |
| | log6 ( 4*9) | | log6 36 | |
= |
| = |
| = 2 |
| | log 10 | | 1 | |
bo 6
2 = 36
6 cze 06:39