Funkcja trygonometryczna
Co ja robie na matfizie: Co robić jeśli mam ujemna wartość funkcji trygonometrycznej np cos(−60) bo zawsze robiłem to
tak że to się równa −cos60 i zawsze wychodził dobry wynik ale teraz mam problem bo w zadaniu
| sin270 + 2cos(−60) | |
| zamiast wyjść 0 wychodzi mi 2 |
| tg(−225) | |
5 cze 20:22
Smule: cos(−a) = cos(a)
5 cze 20:24
Smule: −cos(a) = − cos(a) ..
5 cze 20:24
6latek: cos(−α)= cosα wynika to z parzystości funkcji y=cos x
5 cze 20:25
Co ja robie na matfizie: A jak jest z innymi funkcjami czy dla sinusa tangensa i cotangensa jest tak samo jak z
cosinusem czy inaczej
5 cze 20:27
6latek: Inaczej ,ale zapoznaj się ze wzorami redukcyjnymi
5 cze 20:42
Jack: tylko cosinus jest funkcja parzysta (inaczej mowiac oś OY odbija symetrycznie lewa i prawo
czesc wykresu)
cos(−x) = cos x
sin(−x) = − sin x
tg (−x) = − tg x
ctg (−x) = − ctg x
5 cze 20:45