Nierówność wielomianowa
Szymon: Witam. Jak rozwiązać tą nierowność krok po kroku. z góry dziękuje
(x−3)(x2−4)+3x2≤9x
5 cze 20:05
Janek191:
(x − 3)*( x − 2)*(x + 2) +3 x2 − 9 x ≤ 0
(x −3)*(x −2)*( x + 2)+ 3x*( x − 3) ≤ 0
( x − 3)*[( x −2)(x + 2) + 3 x] ≤ 0
(x −3)*[ x2 − 4 + 3 x] ≤ 0
(x −3)*( x − 1)*(x + 4) ≤ 0
itd.
5 cze 20:14
6latek : (x−3)(x2−4)+3x2−9x≤0
x3−4x−3x2+12+3x2−9x≤0
x3−13x+12≤0
Teraz x=−1 jest pierwiastkiem rownania x3−13x+12=0
wiec podziel x3−13x+12 przez x+1 i dalej szukaj pirwiastkow
POtem wezyk i patrzysz gdzie ≤0
5 cze 20:16
Szymon: Dziękuje za odpowiedzi ale nie rozumiem za bardzo co tutaj się stało

(x −3)*(x −2)*( x + 2)+ 3x*( x − 3) ≤ 0
( x − 3)*[( x −2)(x + 2) + 3 x] ≤ 0
5 cze 20:26
Jolanta:

x
3−4x−3x
2+12+3x
2−9x≤0
x
3−13x+12 ≤0
(x−1) (x
2+x−12) ≤0
Δ=1
2−4*(−12)=49
x∊ (−
∞,−4)v(1,3)
5 cze 20:27
Szymon: Dziękuje Jolanta masz dobry wynik. Ale nie wiem jak z postaci x3−13x+12 ≤0 udało ci sie zrobić
te 2 pierwiastki. Do schematu podstawiam 1 i wychodzi mi (x2−12x)(x−1)≤0
5 cze 20:50
Janek191:
Wyłączono x − 3 przed nawias
5 cze 20:51
Jolanta: trzy pierwiastki x=1 znalazłam podstawiając dzielniki 12
dla x=1 13−13*1+12=0 czyli x=1 jest pierwiastkiem a to znaczy, ze wielomian dzieli
się przez x−1
podzieliłam pisemnie i otrzymałam x2+x−12
5 cze 23:02