matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dorota
Iwonkaa:
Potrzebuje pomoc w zadaniu. W jakim punkcie styczna do linii y=3x−1/x
2
−1 tworzy z osią OX kąt α=π/6
5 cze 19:58
Jack:
π
√
3
tg
= tg 30 =
6
3
3x−1
y =
x
2
−1
3(x
2
−1) − 2x(3x−1)
y ' =
= ...
(x
2
−1)
2
√
3
y ' =
3
zatem
3(x
2
−1) − 2x(3x−1)
√
3
=
(x
2
−1)
2
3
wymnoz, skracaj, licz
5 cze 20:02
Janek191:
π
√
3
α =
więc tg α =
6
3
√
3
y =
x + b
3
Czy
3x −1
f(x) =
?
x
2
− 1
5 cze 20:04